søndag 18. september 2011

Alene hjemme med Selma

Selma og jeg har vært alene hjemme fra lørdag formiddag til nå. Mor har tatt et velfortjent feriedøgn på hyttetur med venninnene, og har latt mann og barn få tid hjemme til å surre litt uten henne. SurrSurrSurr!

Besøk av Amelie (kusine) og tante Linn.



Det er fullt i Oslo på lørdager. En trilletur i sentrum er risikosport når man har en datter som kun vil henge over kanten på vogna. Sikkerhetsselen holder henne tilbake, men vingespennet er for stort for bykjøring. Jeg er i konstant alarmberedskap og finner fort ut at sidegater får duge inntil vi kommer oss til bakgården på Bare Jazz.

Et flaskemåltid nytes i det stille, og to blå øyne stirrer opp på meg under hele prosessen. Jeg blir til gele et lite øyeblikk og ber tante Linn til å ta et bilde av seansen. Bildet sendes til mor som plutselig savner oss.

En liten pause fra bylivets kjas og mas.

Middagsmos, sviskemos, hirsegrøt, morsmelk og brødbiter med leverpostei. Noe må tines, noe må varmes og leverpostei må tydeligvis smøres utover veggen. Det går litt surr i når ting skal tines, og iblant blir noe litt for varmt, men stort sett blir ikke ventetiden så lang i barnestolen. All ventetid benyttes til å påpeke at det ventes.

Uttrykket innhalere maten blir tatt bokstavlig under kveldsgrøten. Selma blir så ivrig at det går litt skeis. Det hostes og harkes, men etter en liten pause er vi klare igjen. Grøt i øret, nese, hals og øyne, men også nok mat i munnen og på klærne til at det kan defineres som et vellykket måltid.


Vi hadde ikke tid til smekke.

En god natt og en morgen som startet klokka fem med å varme opp litt melk til en pludrefant. En halvtime soving i ny og ne. Leking på matta og kosing med pappa, og plutselig var mor på plass igjen. Det er fint å være Selma og pappa, men aller best å være tre.

6 kommentarer:

 1. Driver mor og moser oppskrifter fra bare barnemat? Det gjør ihvertfall jeg:-)
  Søtpotetmos ble suksess etter litt tvil, nå prøver vi å innføre sviskemos, men er litt usikre på resultatet. Har også et grøtpulverprosjekt på gang, men har ikke begynt med brødskiver enda. Hvordan funker det, får Selma spist noe, eller blir det bare smurt oppetter veggen?
  Blir litt inspirert av å høre om mammaer som kommer seg bort på en liten tur, kanskje man skulle prøve det selv. Hvordan gjorde hun det? Pumpet på hytta?
  Og- hvor mange måltider får Selma om dagen? Her er vi foreløpig oppe i 2, en frukt eller grønnsaksmos og grøt om kvelden.
  Håper vi får til en trilletur i botanisk hage før det blir vinter! Nå flytter vi snart til Vålerenga, så da er vi litt nærmere Tøyen.

  Karoline

  SvarSlett
 2. Hei Karoline! Jeg svarer jeg, litt enklere det;) Har laget mye sviskemos og søtpotetmos fra Bare Barnemat, som hun liker veldig godt. Broccolimos likte hun ikke noe særlig. I forrige uke var jeg på et baby- og barnematkurs i Oslo, og er nå helt frelst! Dama som holdt kurset var Margit Vea og jeg har kjøpt boka hennes "Hjemmelaget barnemat". Hun har også en blogg: http://margitvea.blogspot.com/ - sjekk den ut! Hun er veldig opptatt av "ren mat" og viste hvordan man enkelt kan lage mat selv. Akkurat nå er Selmas favoritt "Kylling og grønnsaksmos". Også har vi kjøpt Hirse-grøt på Helsekosten, Vea mener nemlig det er mye bedre, og det funker supert for Selma med en dæsj hjemmelaget sviskemos i.

  Brødskiver med leverposter blir mest kliss, men hun får i alle fall smakt litt. Igjen mener Vea det er viktig at de får holde på med mat selv, så jeg gir henne ofte små smaksprøver, hun får holde litt på med en pærebit, broccoli o.l.

  Hun får to ordentlig måltider om dagen nå. Kjøtt/grønnsaksmos i 12-13 tiden, med litt fruktmos til dessert, og grøt på kvelden. Men gir ofte litt most banan, avokado eller annet innimellom.

  Jeg pumpet på hytta. Drøyde det lengst mulig mellom hver gang, så ble tre pumpinger på et døgn. Fint å komme seg litt bort, altså! (Og veldig koselig å komme hjem igjen)

  Det ble langt svar, håper noe nyttig;) Er gjerne med på trilletur i Botanisk hage! :)

  AC

  SvarSlett
 3. Den bloggen må jeg sjekke ut:) og kurs hørtes spennende ut!
  Bare si fra når dere kan trille, Øystein er på terskelen inn i ny jobb, så foreløpig har vi begge fri.

  Karoline

  SvarSlett
 4. Og- vi har også kjøpt hirsegrøt, men bruker fortsatt vanlig grøt på kvelden (han likte dessverre ikke de økologiske man kjøper i butikken, så enn så lenge går det i Nestle, som jeg ikke klarte å boikotte, havregrøt og ris-havre-hvetegrøt)
  Blir spennende å teste hjemmelaget grøtpulver. Har laget sviskemos-isbitterninger så tenkte å teste å ha de i grøt etter hvert. Men har lest et sted at man ikke bør blande søtt i grøten for de må bli vant til at ikke alt er søtt.
  Dere har nok kommet endel lenger enn oss når det gjelder mat, her spiser ikke Ask et eneste måltid uten at han også får melk. Hvordan gikk dere fram med tilvenning av vann forresten? Flaske eller tutekopp? (eller glass) :-)

  SvarSlett
 5. Nei, men det gjør ikke Selma heller. Hun får fortsatt masse morsmelk, og får alltid det i tillegg etter måltidene. Det er nemlig veldig varierende hvor mye hun spiser, noen ganger bare noen få teskjeer.

  Hun tar litt vann på teskje, det synes hun er gøy. Gliser og spytter mye ut igjen, men svelger litt. Begynner å få litt dreisen på den ene tutekoppen vår, den uten sugemotstand, men mye kommer ut igjen og hun setter ofte i halsen. Har fortsatt ikke fått de tutekoppene man må suge ut vannet til å fungere for henne, hun bare gnaker på tuten. Men prøver litt innimellom.

  Selma ville forresten ikke ta hirsegrøten uten sviskemos, men du har nok et poeng med at ikke alt bør være søtt. Tenkte å prøve litt uten etterhvert. Mosene hun spiser på dagen er jo ikke søte. Margit Vea anbefalte forresten aprikosmos i hirsegrøten, mye jern, så tenkte å prøve ut det også.

  SvarSlett
 6. Samme her, prøvde de med motstand først og de blir brukt som tyggeleke:) Den andré funker bedre, men det blir litt hosting og en veldig våt gutt!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...