torsdag 18. august 2011

...og tennene de pusser vi jo en etter en

Selma fikk sine to første tenner fem måneder og én uke gammel.

Gradvis forandrer vår lllle datter seg, hun får mer personlighet og egen vilje. Hun ler av Drømmehagen og blir utålmodig om hun ikke underholdes. Hun vil ikke ligge i vognen, men helst sitte i bæreselen for å se på alt det rare som skjer på Grønland. Hun spiser grøt og drikker av vannkopp før leggetid. Hun har lakenskrekk, men sovner ved puppen til mor eller når pappa bærer og synger Brannmann Sam-sangen (Jan Wener Danielsens versjon). Hun er skeptisk til andre enn hennes nærmeste, og vibrerer med underleppa som første advarsel om hun er utrygg. Og snart kan hun også bite.

To tenner har funnet veien gjennom tannkjøttet. Endelig nærmer vi oss svaret på det vi har lurt på så lenge; Hvordan kommer Selma til å se ut med tenner og hår? Vi har ikke klart å forestille oss endringene, men vi er selvfølgelig sikre på at hun fortsatt kommer til å være verdens fineste.

To sylskarpe!

Med tenner kommer tannpuss, en ny rutine som skal skvises inn i "rutinetimen" mellom seks og sju. Vi startet sporenstreks, med fin tannbørste og en bitteliten tube med tannkrem, 0 til 6 år. Det lille jeg brukte av tannkremen så ut til å smake spennende, og hele pusseprosessen foregikk uten problemer. Selma fikk sitte på fanget til pappa og nyte første tannpuss. Hun skal gjennom ca 70000 runder med tannpuss, jeg er glad for å ha deltatt og dokumentert den første.

Det er digg å pusse litt selv også.

Alle aktiviteter trenger en kjenningsmelodi, jeg er usikker på hvilken jeg skal velge -

Enten: 
"Det blir ikke hull i en tann som er ren,
og tennene de pusser vi jo en etter en.
Og godteri spiser vi bare til fest
- sånn en gang i uka er best.
Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut
å bare kunne tygge graut!"

Eller:
"Puss, puss, så får du en suss
Puss, så får du en suss
Hver eneste tann med børste og vann
Puss, så får du en suss"
Good times!


9 kommentarer:

 1. Ta den siste der, den slår godt an.

  SvarSlett
 2. Den siste synger vi. Den slo an fra dag en, også susse da. Kan ikke synge om å susse hvis man ikke gjør det. Og barna ler så hjertelig, iallfall gjør vår det!

  SvarSlett
 3. Gratulerer Selma! Lykke til med de 18 neste melketennene :-)

  SvarSlett
 4. Vi synger den nederste, men siden den er litt kort, og gutta mine begynner og bli store (munnen full av tenner!), må jeg synge den to ganger. Èn gang oppe og én gang nede.
  Storebror som er fire, får en veeeeeldig laaaang sang med masse sussepauser... Det er veldig koselig :)

  SvarSlett
 5. Hei,

  Det er tydeligvis flere som er oppvokst med Trond Viggo og Flode, godt!
  Det blir nok den siste sangen i kveld, den er også enklest å huske.

  Har fått en tekstlinje på hjernen som ødelegger den første sangen "Og tennene de pusser vi jo en etter en. Og etterpå skal vi ha sjørøverfest. Hei-fadderi-og-fadderullan-dei"

  Takk for tilbakemeldinger!

  SvarSlett
 6. Høres kjent ut, så jeg har et par spm; hva gjør dere når Selma kjeder seg? Her må vi finne på noe hele tiden, så trenger tips:-) Tror også det er tenner på gang så lurer på noe annet; var hun plaget med tenner, og i såfall hvor lenge?

  SvarSlett
 7. Hei FrkFlaata,

  Vi må også underholde Selma hele tiden, men iblant kan hun sitte i vippestolen og se på Drømmehagen. I tillegg synes hun det er greit å sitte ved bordet i barnestol med noen leker foran seg, hun støttes i ryggen med pledd.

  Til tennene kjøpte vi en bitering på apoteket som hun gnager på, det funker i noen minutter av gangen. I tillegg har vi brukt dentinox til gommene i ny og ne, tror det har dempet kløe.
  Ellers prøver vi å ha en uthvilt og mett Selma, da kan hun ligge på magen og leke med leker foran seg.

  Hun var nok grinete et par uker før tennene kom, men det kan også ha vært magetrøbbel. Det går i perioder, i dag har humøret vært på topp :)

  Vennlig hilsen Steffen

  SvarSlett
 8. Har akkurat vært ute og kjøpt drømmehagen på DVD, vi fant også ut at det var suksess. For meg er det psykedelisk syretripp-tv, men det er tydeligvis det som funker på en 5 mnding:-)
  Vi har fått beskjed av fysioterapeuten å ikke støtte ham opp, siden han har en tendens til å være skjev i nakken må vi vente så lenge som mulig med det. Bitering, med og uten is, dentinox, mett og utvilt, alt er prøvd, men vi må nok bare fortsette å underholde til tennene enten kommer igjennom eller magen er bra igjen, avhengig av hva det er! Det er ikke lenge de ulike tingene funker, men det er godt å høre at det ikke bare er vi som har det sånn:)
  Hilsen Karoline (og Øystein)

  SvarSlett
 9. Syretripp med kjenningsmelodier, ingen tvil om det. Det har utvilsomt blitt mer krevende om dagen, f.eks synes Selma det er helt krise å kle på seg og å ligge i vogna. Satser på at det går over :) Hils Øystein og poden :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...