onsdag 31. august 2011

Heia barneombudet!

Et nyfødt barn. Ti små fingre og ti små tær, en perfekt liten skapning. Et mirakel. Det er forsvarsløst og i foreldrenes makt. Hvordan noen kan holde et nyfødt barn og tenke "her må det skjæres av deler av kjønnsorganet", er for meg absurd.

Til Adressa.no i dag sier barmeombud, Reidar Hjermann, at omskjæring av gutter bør aldersreguleres. "–Vi ønsker ikke at barn skal utsettes for ikke-medisinske inngrep. I den grad de skal bli omskåret, må de få en anledning til å gi sitt samtykke, i en alder som er rimelig, sier Hjermann."

Hos jøder skjer ritualet på barnets åttende levedag, og de fleste muslimer omskjærer guttebarna som babyer. Barneombudet foreslår en aldersgrensene på 15 eller 16 år. Etter norsk lov har en 15-åring rett til å bestemme over religiøse forhold, mens 16 år er den helserettslige myndighetsalderen.

Leder av rådet for legeetikk mener barn unødig utsettes for smerte og risiko for komplikasjoner, når de omskjæres. "–Dette er et medisinsk unødvendig inngrep, med fare for komplikasjoner, og det gjøres på en person som ikke kan samtykke, nemlig et guttebarn, sier Trond Markestad til NRK Brennpunkt."

Jeg mener at foreldres religionsfrihet ikke bør gå foran barns rettigheter, for hvor setter vi da grensen?
-I visse kirkesamfunn har kristne påberopt seg guddommelig rett til å kunne utøve fysisk avstraffelse av sine barn.
-Jehovas vitner ønsker å nekte sine barn blodoverføring.
-I visse muslimske miljøer praktiseres kjønnslemlestelse av jentebarn.
Disse eksemplene på religiøst vanvidd har vi lover mot i Norge, og det er på tide at omskjæring av guttebarn føyer seg inn i rekken av forkastede steinalder-ritualer. Jeg heier på barneombudet.

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...