torsdag 24. november 2011

Bananmannemannen

Jan Haudemann-Andersen. Hvem er han og hvorfor skal jeg bry meg?

At en person ikke vil ta ut pappaperm eller trille barnevogn er tydeligvis nyhetsverdig, og engasjementet på sosiale medier tyder på at folk lar seg provosere. "Hvilken kvinne ønsker seg en mann som tar pappaperm?", er det retoriske spørsmålet som sleives ut fra en ekte mannemann. Dette trekker han helt ut av egen rompe, helt uten hjelp fra slike bagateller som studier og fakta.

Dette preller vel av som vann på gåsa for Haudemann-Andersen, men pytt:

Lorentzen og Gullvåg skrev i en kronikk i Aftenposten at "småbarnsmødrene som har partnere som tar pappaperm, er mer fornøyd, og det samme gjelder fedrene selv".

"En forskningsrapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) viser en klar sammenheng mellom fordeling av foreldrepermisjon og senere omsorgsansvar for barna. Fedre som tar lang pappapermisjon tar et vesentlig større omsorgsansvar for barna etterpå, enn fedre med kort eller ingen permisjon."

Jan antar at kjæresten ikke synes det er noe problem at han er på jobb i stedet for å ta pappaperm. Det er godt mulig han har rett, min kjære ville nok satt stor pris på om jeg holdt meg unna hjemmet om jeg hadde hatt meninger som Jan.

At Jan Banan (husker ikke lenger etternavnet) ønsker å tilbringe tiden sin på kontoret, får være opp til han. Denne karakteren har vel uansett ikke politisk makt utover å få litt medieoppmerksomhet i ny og ne. Kanskje "ekskommunisten Audun L." kunne innført en liten straffeskatt for uintelligente uttalelser i media? Med inflasjonen i dumskap den siste tiden kunne det finansiert noen ekstra uker pappaperm for mange norske fedre som setter pris på tilbudet.

Selv gleder jeg meg til andre runde med pappaperm og har spart opp penger til en måned ulønnet permisjon for å få litt ekstra tid med min datter før barnehagestart. Ved å være tilstede og en god omsorgsperson håper jeg noen av mine verdier smitter over på min datter og mine omgivelser.

Gleder meg til mer av dette.

For ordens skyld: Det er fullt mulig å være såpass trygg på egen maskulinitet at å trille barnevogn ikke føles truende.

12 kommentarer:

 1. Selma er heldig som har så god pappa.

  SvarSlett
 2. Jeg blei ikke engang provosert av den fyren, kjenner det ikke er særlig interessant for meg hvor mye permisjon han tar eller om han triller barnevogna, hadde aldri hørt om han før. Syns det er mye mer interessant og relevant det du skriver om forskning, permisjon og trivsel :)

  SvarSlett
 3. Tydelegvis ute etter merksemd han der... Håpar dei fleste fedre er som deg!! Mannen min ville helst ha vore heime eit år med sonen om det lot seg gjera økonomisk :)

  SvarSlett
 4. Problemet er at det finnes en del sjefer der ute, han er jo en av dem, med slike meninger. Så når menn med ønske om pappaperm kommer for å gi beskjed om at de skal ta det ut, så møter de et stort "?" og "hvorfor?" "Skal ikke du gjøre karriere her?" Har selv jobbet for en slik. Måtte bruke en god del tid på å forklare at kona mistet den permisjonen jeg ikke tok ut (heldigvis) og at jeg hadde lovbestemt rett til pappaperm. Vel, jeg nådde ikke langt som leder i det firmaet. Om pappapermen hadde noe med det å gjøre? Medvirket nok på avgjørelsen til den barnløse 50-åringen...

  SvarSlett
 5. Jeg må bare smile :) Du er et forbilde for alle fedre . Og Selma er heldig ;)

  God helg !

  SvarSlett
 6. For et fantastisk herlig bilde, Steffen! Selma digger jo pappa sin gitarspilling! Du er flink, og jeg deler denne linken med alle jeg kjenner!!!! Ha en fin helg alle dere fine tre! Klem Kristin

  SvarSlett
 7. Hei folkens! Takk for hyggelige tilbakemeldinger. Håper debatten kan spore inn på hva som er viktig for barnet og familien, ikke om det er sexy eller usexy med pappaperm.

  Til anonym leder:
  Jeg er dessverre klar over at disse sjefene eksisterer, og at en del menn ser på seg selv som så viktige i jobben at de ikke kan ta litt permisjon. Slike holdninger får man møte med studier og informasjon. Firmaet du jobbet i består av en homogen gruppe mennesker om de kun godtar ledere som bare vil være på jobben, ikke et godt tegn for et firma. Håper du fikk deg en god jobb for en god sjef :)

  Vennlig hilsen Steffen

  SvarSlett
 8. Vel.. hvis min kjære var god for 2.2 mrd kr så hadde jeg kanskje funnet meg i dette våset.. IKKJE! Legger merke til at han antakelig er på kone nr. 2, regner med at kone nr. 1 ble lei?

  Fint at du koser deg i pappapermen, synes også å huske at forskning viser at oppfølging fra pappa er særlig viktig for jenter, og at det styrker både selvfølelse og academic achievement. Det er særlig bra hvis pappa har høyere utdanning enn mamma, noe som enn så lenge er tilfelle i endel familier.

  Har aldri helt skjønt hvorfor det skal være "feminint" å hjule vogn. Det er feminint å amme og føde barn, det andre trenger man ikke spesialutstyr for som henger fast på kroppen, så jeg ser på det som kosher for begge kjønn.

  Åh, og se bloggen min for bilder av en tøffel! Takk igjen!

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 10. Tåpelig blogg, og tragisk mann. Tenker dama di ler godt av deg. Dust!

  SvarSlett
 11. Anonym drittslenging på internett?! Nå står ikke verden til påske :)

  SvarSlett
 12. Godt nytt år!
  Tusen takk for en herlig levende og ærlig blogg Steffen. Gleder meg til å fortsette å følge deg, Selma og den lille familien din videre.
  Håper å lese mer om din bruk av musikk og sang, og Selma´s opplevelser og respons på det.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...